This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Folder Nevladine organizacije i udruženja


U Republici Srbiji ne postoji tačan podatak o registrovanim nevladinim organizacijama (NVO) koje se bave zaštitom životne sredine, ali se pretpostavlja da ih ima više od 500. Prema podacima Pokrajinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj u AP Vojvodini je registrovano 147 ekoloških NVO. Nevladine organizacije koje deluju u oblasti životne sredine čine 12% od ukupnog broja NVO u Republici Srbiji.

 

Uloga NVO je značajna u svim oblastima životne sredine, a posebno je prepoznata u podizanju ekološke svesti javnosti kroz informisanje o aktuelnim dešavanjima u ovoj oblasti, promovisanje zaštite životne sredine, ali i ukazivanje na probleme u ovoj oblasti i potrebu da se oni rešavaju.

 

U Republici Srbiji aktivno funkcioniše i nekoliko međunarodnih nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirode i biodiverziteta, a među njima je najznačajnija Svetski fond za prirodu (WWF), dok je od regionalnih organizacija u Republici Srbiji prisutan Regionalni centar za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu (REC).

URL Fond za zaštitu ptica grabljivica
URL HabiProt
URL Liga ornitološku akciju Srbije
URL Regionalni centar za životnu sredinu
URL WWF